România, tot mai aproape de valul 4 al PANDEMIEI?! Prof.univ.dr. Carmen Dorobăţ: „Noua tulpină DELTA este de 3 ori mai CONTAGIOASĂ decât tulpina-mamă

Cel de-al patrulea val al pandemiei de SARS-COV-2 în România a suscitat o dezbatere intensă în cadrul emisiunii Moldova în Prim-Plan, difuzată marţi, 27 iulie, de News Moldova, invitaţi fiind doamna prof.univ.dr.Carmen Dorobăţdomnul Vasile Cepoi, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi şi Ion Ștefanovici, analist politic.

Specialiştii în domeniul sanitar preconizează că cel de-al patrulea val ar urma să afecteze ţara noastră  începând cu , vârful incidenţei fiind plasat, potrivit unor calculi preliminare, între jumătatea lunii august şi începutul lunii septembrie. Ritmul accelerat de răspândire a tulpinii Delta, cea răspunzătoare de valul al patrulea, este pus pe seama nerespectării măsurilor de distanţare socială, de protecţie sanitară, respectiv pe seama reticenței cetăţenilor de a se vaccina.

 

Referitor la caracteristicile noii tulpini, prof.univ.dr. Carmen Dorobăţ afirmă că aceasta este decât tulpina-mamă

Menţionăm, în rândul factorilor de creştere a ratei de incidenţă, fluxul de cetăţeni care revin în ţară pentru a-şi petrece concediile, unii dintre aceştia prezentând adeverinţe false de vaccinare sau dovezi false din care să reiasă, în mod înşelător, că au trecut prin boală. Se observă, de asemenea, şi o reticenţă din partea persoanelor confirmate pozitiv cu virusul SARS-COV2 de a prezenta autorităţilor date despre cei cu care au intrat în contact, astfel îngreunându-se anchetele epidemiologice.

Referitor la caracteristicile noii tulpini, doamna prof.univ.dr.Carmen Dorobăţ afirmă că aceasta este de 3 ori mai contagioasă decât tulpina-mamă, cea regăsită în provincial Wuhan din China la începutul anului 2020, transmiţându-se mult mai uşor în rândul persoanelor nevaccinate, vulnerabile în faţa virusului şi susceptibile de a dezvolta, în consecinţă, forme grave din cauza lipsei imunizării.

Nivelul de a cadrelor medicale în contextul celui de-al patrulea val

Solicitându-i-se doamnei prof.univ.dr.Carmen Dorobăţ un punct de vedere despre nivelul de pregătire a cadrelor medicale în contextul celui de-al patrulea val, aceasta a susţinut că personalul din domeniul sanitar este acum mult mai bine pregatit din punct de vedere profesional decât în primul val, întrucât conditiile de răspândire a virusului se cunosc mult mai bine iar schema de tratament a fost îmbunătăţită, astfel încât să corespundă complexităţii cazurilor pacienţilor confirmaţi pozitiv.

De asemenea, atât doamna prof.univ.dr.Dorobăţ, cât şi domnul Vasile Cepoi, directorul executiv al DSP Iasi, au făcut trimitere la ameliorarea condiţiilor de tratare a pacienţilor şi la prevenirea răspândirii virusului prin implementarea unui sistem strict de triaj, cuprins dintr-o zonă verde (zona sigură a pacienţilor neinfectaţi), o zonă roşie (zona pacienţilor confirmaţi pozitiv) şi o zonă-tampon (zona de testare).

Având în vedere că în primul val al pandemiei s-au înregistrat cazuri şocante în care pacienţii cu patologii non-COVID nu au avut acces la serviciile medicale, în cel de-al patrulea val, conform susţinerilor domnului Vasile Cepoi, această situaţie va fi preîntâmpinată, în Iaşi, spre exemplu, toate spitalele fiind pregătite pentru a trata atât cazurile COVID, cât şi alte patologii. De altfel, Ministerul Sănătăţii a solicitat tuturor spitalelor elaborarea unor planuri de rezilienţă, pentru reducerea probabilităţii netratării patologiilor non-COVID.

 

Soluţii care ar putea duce la o şi la reducerea ratei de incidenţă a cazurilor confirmate positive

Întrebaţi fiind de eventuale soluţii care ar putea duce la o creştere a gradului de vaccinare şi la reducerea ratei de incidenţă a cazurilor confirmate pozitive, cei doi invitaţi care activează în domeniul sanitar au propus consolidarea relaţiilor de colaborare dintre autorităţile locale şi medicii de familie, în vederea efectuării eficiente a anchetelor epidemiologice, deplasarea în teren a echipelor mobile responsabile cu vaccinarea la domiciliul persoanelor nedeplasabile sau a celor care nu au posibilitatea de a ajunge fizic în centrele de vaccinare, precum şi stabilirea unei relaţii de colaborare între managerii de activitate (din orice domeniu, fie didactic, fie HoReCa), specialistul în politicile de sănătate publică sau medic şi autorităţile locale, astfel încât managerul de activitate,  identificând problema dată de pierderea angajaţilor, spre exemplu, din lipsă de profit, să propună o soluţie concretă pe care autoritatea să o transpună în legislaţie.

În acest fel, se încearcă protejarea economiei şi reducerea impactului pandemiei asupra mediului de afaceri.

Ceea ce este cert e faptul că cel de-al patrulea val o sa afecteze România iar ritmul accelerat al creşterii ratei de incidenţă a cazurilor SARS-COV2 ar trebui sa reprezinte un semnal de alarmă la adresa cetăţenilor, care sunt sfătuiţi să se vaccineze, pentru a evita contractarea unei forme grave a virusului.

Articol preluat de pe newsmoldova.ro.

Siteul folosește cookies pentru a asigura o exepriență optimă de utilizare.