Hepatita misterioasă „se transmite ușor, pe cale respiratorie”. Medicul Carmen Dorobăț: Transplantul hepatic la copii, o problemă specială

Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a vorbit în exclusivitate pentru DC Medical despre cazurile de hepatită cu cauze necunoscute, care au apărut inclusiv în România.

„Până în momentul de față, informațiile pe care le avem din presa și literatura medicală apărută în acest sens, fără îndoială puține la număr, studiul cel mai elocvent este realizat în Regatul Unit pe un lot de aproximativ 40 de copii diagnosticați, la care s-a evidențiat cu o probabilitate de peste 70%, un adenovirus, așa numita tulpină F41.

De regulă, adenovirusurile determină manifestări de căi respiratorii superioare, și nu manifestări de ordin hepatic. Este însă posibil, așa cum se întâmplă de exemplu cu virusul varicelei, care poate da o hepatită, cu virusul mononucleozei infecțioase, care poate da o hepatită, fără a include virusurile clasice hepatitice, tot așa, o tulpină de adenovirus, la un moment dat, poate determina cu precădere o agresiune hepatică”, a spus Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru DC Medical.

Medicul a precizat că particularitatea în aceste noi cazuri de cauză necunoscută este procentul de 10% forme grave, 17 dintre cazurile de până acum având nevoie de transplant hepatic.

Articol preluat de pe dcnews.ro.

Siteul folosește cookies pentru a asigura o exepriență optimă de utilizare.