Carmen Dorobăț, despre decesele în rândul bolnavilor de COVID-19: ”Ar putea muri până la 80% din cei aflați la ATI”

Profesor dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul „Sf Parascheva” din Iași, spune că până la 80% dintre persoanele internate în secțiile de terapie intensivă COVID-19 ar putea muri.

„Cifra este de-a dreptul înspăimântătoare (n.r. bilanțul zilnic al morților de COVID-19), chiar și pentru noi care suntem obișnuiți cu dinamica acestei boli. Dacă ar fi să fim extrem de realiști, este urmarea faptului că în terapiile intensive numărul este extrem de mare, iar proporția de decese pe astfel de pacienți, care sunt deosebit de grav, poate ajunge și până la 80%. În continuare ne așteptăm ca numărul de decese să fie mare, având în vedere că avem 1.700 de pacienți în terapie intensivă.”, a declarat Carmen Dorobăț pentru Antena 3.

Persoanele infectate cu SARS-CoV-2, care ajung în terapie intensivă, au disfuncții de organ multiple, ceea ce le predispune decesului, spune medicul:

„Trebuie să calculăm cam până în 80% din cei aflați în ATI. Astfel de pacienți în terapie intensivă, care au astfel de disfuncții de organ multiple, așa cum am văzut că se întâmplă, în special pe organismul trecut de 60 de ani și care are comorbidități, dar nu sunt excluse categoric nici persoanele tinere, pentru că am văzut că au fost decese la persoanele tinere, cu evoluția deosebit de rapidă a acestei boli.

Se știe că la copil și la tânăr evoluția este deosebit de rapidă din cauza faptului că răspunsul organismului la prezența acestui virus este exploziv, atunci determină disfuncții de organ multiple, care vor duce și la deces până în 80% din cazuri.”

„Numărul de victime, din nefericire, se va eșalona în timp. Din cei care astăzi sunt prezenți în ATI decesele vor apare într-o zi sau în două-trei săptămâni. Sunt persoane care stau în terapie intensivă până la două-trei săptămâni. Per total, ca pierderi de vieți omenești, procentul pe aici va fi.”, a mai precizat Carmen Dorobăț.

Articol preluat de pe antena3.ro.

Siteul folosește cookies pentru a asigura o exepriență optimă de utilizare.